Notícies 08 octubre 2020

Foment urgeix a reactivar l’economia amb les infraestructures: més licitacions, més inversió i col·laboració públicoprivada

Empresaris i sindicats plantegen les prioritats en infraestructures al ministre de Transport José Luis Ábalos, al conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, i al primer tinent de l’Alcadia de Barcelona Jaume Collboni
Els agents econòmics i socials de Catalunya –Foment del Treball, Pimec, UGT i CCOO- han exposat avui als representants de les administracions públiques del Govern d’Espanya, de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona les prioritats per avançar en les infraestructures pendents i resoldre, d’una banda, el dèficit acumulat en inversió pública que llastra l’economia catalana des de fa més de deu anys, i accelerar, al mateix temps, la recuperació econòmica i l’ocupació. Les infraestructures i el sector de la construcció són el motor econòmic fonamental per a la competitivitat de les empreses, per al benestar social i per a l’activitat econòmica. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha incidit en els tres aspectes claus que marcaran l’inici de la recuperació: iniciar la licitació d’obres, incrementar les partides pressupostàries per a la inversió pública i, finalment, impulsar la col·laboració públicoprivada.

El president del Cercule d’Economia, Javier Faus; el president de Pimec, Josep González, i el president de la Cámra de Comerç, Joan Canadell, junt amb els secretaris generals d’UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, han clamat contra el dèficit d’infraestructures i van lamentar que la falta d’inversió sigui reiterada des de fa dècades. El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el conseller de Territori, Damià Calvet han exhibit bona sintonia i una agenda compartida.

Traspàs de Rodalia a la Generalitat de Catalunya

Sánchez Llibre ha estat explícit quant a les infraestructures prioritàries, però de les cinc va destacar el traspàs de Rodalia de Renfe, de l’Estat a la Generalitat de Catalunya, en concret, l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El servei de rodalia va ser utilitzat en el 2019 per 129 milions de viatgers, aproximadament uns 400.000 usuaris diaris. “Es tracta de culminar el traspàs que es va iniciar en el 2009 i 2010, incorporant els recursos del dèficit d’explotació dels trens i el personal”.

A més Sánchez Llibre, ha reiterat la urgent necessitat d’incrementar el ritme inversor recurrent en els pròxims anys, a raó de 5.000 milions d’euros entre les tres administracions públiques –Estat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona- fins a aconseguir el 2,2% del PIB català, i 2.000 milions d’euros anuals més extraordinaris, durant els pròxims deu anys per a compensar el dèficit acumulat. També va demanar implementar un model de gestió de proximitat en els aeroports, ports, ferrocarrils i carreteres; més col·laboració públic privada i, va enumerar les infraestructures prioritàries: Corredor Mediterrani, Accessos als ports de Tarragona i Barcelona, l’Orbital 40 i la interconnexió de la A-2 amb AP7 i C-32.

Gestió Km 0

El vicepresident de Foment i president de la Cambra de Contractistes de Catalunya, Joaquim Llansó, ha recordat la publicació dels informes sobre infraestructures i el catàleg anual per a avaluar l’evolució de les més prioritàries. Ha defensat el model de gestió quilòmetre 0, per proximitat i he afirmat que “el desequilibri territorial ens obliga a replantejar-nos la reordenació del territori i la seva connexió, perquè si no és així podem car a la “Catalunya radial” i la “Catalunya buida”.


Enllaç a la notícia original publicada per Foment del Treball