Notícies 22 octubre 2018

Debat: “la vinyeta, nou model de gestió de la xarxa viària catalana”

El debat de ‘Els Miradors de Catalunya‘, d’ahir dilluns, 22 d’octubre, a La Vanguardia ha tractat territori i sostenibilitat.

El debat de ‘Els Miradors de Catalunya‘, d’ahir dilluns, 22 d’octubre, a La Vanguardia ha tractat territori i sostenibilitat.

A partir de 2019 començaran a vèncer les concessions d’algunes de les carreteres de pagament més transitades de la xarxa viària. Catalunya concentra un 20% dels peatges que hi ha a Espanya. Davant d’aquest panorama sorgeix el model de la vinyeta, un sistema de gestió basat en una tarifa plana que permet circular durant un període determinat sense tenir en compte els quilòmetres recorreguts. És un model que ja apliquen alguns països del centre i nord d’Europa.

Millorar la qualitat ambiental, reduir la sinistralitat, modernitzar i millorar la xarxa de transport públic, superar les diferències territorials i eliminar els colls d’ampolla que provoquen els peatges són alguns dels objectius que s’ha marcat el Departament de Territori i Sostenibilitat amb la implantació de la vinyeta.

El debat, moderat per la periodista Cristina Puig, ha comptat amb la presència del Sr. Joaquim Llansó, president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya i vicepresident del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya, així com de:

Sr. Cristina Bardají, director d’Estudis d’Infraestructures. Cambra de Comerç de Barcelona.

Sr. Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya.

Sr. Lluís Port, director de la Fundació RACC.

Sra. Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya.

Sr. Sergi Sauri Marchán, director del CENIT. Doctor Enginyer de Camins, Canals i Ports per la UPC i Llicenciat en Economia per la UB.

El debat, que ha durat dues hores, es pot veure en la seva integritat en el següent vídeo:Veure un resum del debat a l’article, “El Govern reclama a l’Estat consens per aplicar la vinyeta”, publicat a La Vanguardia del dia 25 d’octubre del 2018.